2.3.09

ARI, ARI, ARI, UN LÓPEZ LEHENDAKARI!!

El PNB ha augmentat de 22 a 30 els ascons que va obtenir el 2005, cosa que ha aconseguit fagocitant literalment els seus socis de govern (EA ha perdut 2 dels 3 que tenia i EB, ni més ni menys que 5 dels 7 diputats que havia obtingut el 2005) i compactant tot el vot nacionalista moderat que, curiosament, no ha escoltat en aquesta ocasió per boca d’Ibarretxe ni una sola paraula del seu pla sobiranista i sí en canvi moltes coses sobre la crisi econòmica.

Estem davant el sostre electoral del PNB d’Ibarretxe, que no és el mateix que el de Josu Jon Imaz o el d’Urkullu? Potser sí, doncs a aquest factor que s’indica, cal afegir-hi també que en aquesta ocasió els comicis s’han desenvolupat amb una ETA més dèbil que mai, amb un partit independentista, Aralar, (escindit de Batasuna en el seu moment) que condemna sense complexos la violència terrorista i que ha duplicat vots i quadruplicat l’ascó que tenia fins ahir i amb una Batasuna il.legalitzada a la que, amb el vot nul, haurien recolzat 50.000 persones menys de les que al 2005 van votar PCTV.

El nacionalisme basc, després de 30 anys d’haver-ho fet de manera ininterrompuda amb un control gairebé total de la societat i molt especialment de l’economia i les expressions culturals, podria haver de deixar el poder per no haver estat capaç de fer el trànsit del segle XIX al XXI en matèria ideològica i de concepció i exercici del mateix poder. La reacció dels dirigents del PNB dient que es prendran com una “agressió” que “López” (així li diuen ells, obviant el Patxi) sigui Lehendakari amb els vots del PP, té molt a veure amb això, és a dir, amb aquesta concepció gairebé divina del poder. Agressió? A què? A la democràcia? Al poble basc? No, és clar que no! És la mateixa agressió que van sentir els convergents – molt especialment la Ferrussola- quan els socialistes els varem “robar” el poder. Vet aquí l’agressió!

L’ascens espectacular del PSE de Patxi López té a veure, al meu entendre, precisament amb això, és a dir, amb haver sabut traslladar a la societat basca l’esperança d’un canvi de formes de fer; té a veure amb haver sabut traslladar als bascos i les basques (como diria Ibarretxe) que es pot estimar Euskadi dient-se López (i Patxi) i que es pot governar el país sense cap altra èpica que la que t’han donat els ciutadans a les urnes.

Euskadi ha canviat i el PNB no s’ha adonat o, el que és pitjor, ha intentat que ningú s’adonés. En això ha sustentat el seu poder durant 30 anys. En això i en fer aparèixer com a rars (com a López’s) els qui sí s’adonaven que tot estava canviant i intentaven adaptar els seus missatges i les seves propostes a aquesta nova i emergent realitat. Vet aquí perquè un López serà Lehendakari.

Un Montilla a la presidència de la Generalitat i un López a Ajuria Enea!!! Ja només faltarà que un Roger Roderich Planadavall presideixi la Comunidad de Madrid i un Adherramán Camps Martínez, la Generalitat Valenciana perquè aquest país sigui més o menys normal d’una punyetera vegada.
PS. Ostias Pepe (Rubianes) haz un monólogo para que tus nuevos amigos de ese mundo al que has ido, se descojonen de la risa.

4 comentaris:

  1. Només vull recordar que la suma de vots de PSV i PP i UPyD no ha variat respecte a les anteriors eleccions.

    Es pot dir que es vol el canvi, pero no es pot mentir dient que la societat basca ha canviat.

    ResponElimina
  2. Home amic "anònim" podràs dir misa, però UPyD no tenia representació al parlament, que jo sàpiga. D'altra banda, els qui tenien majoria absoluta al parlament eren la suma de PNB, EA i EB! Salut!

    ResponElimina
  3. Si no vaig errat, a la legislatura que ara acaba el PNV-EA i Ezker Batua (que al principi del teu text confons amb EA) no arribaven a la majoria absoluta i sovint arribavem a acords amb EHAK.

    Ara, amb el partit majoritari de l'esquerra abertzale deixat fora de joc amb una llei, antidemocratica on les hagi (podras argumentar el que vulguis, però eliminar partits no és democrata) i per tant amb part del nacionalisme basc sense representació, és quan l'espanyolisme o constitucionalisme pot arribar al poder.

    Només fent un pacte antinatura del PSOE (Si tu no vas ells tornen... quina gràcia!) amb el PP (els de la guerra d'Iraq, el Prestige, l'Opus...) i UPyD (aquets iluminats que volen carregarse qualsevol cosa que no sigui en castellà) es fara fora al nacionalisme basc de les institucions. Les urnes decideixen i els tribunals espanyols seleccionen.

    Ara ja tinc ganes de com es justifica aquest nou tripartit espanyolista per part de la tropa catalana del PSOE.

    Salut

    ResponElimina
  4. Saps què passa, amic Jordi, que a mi el que no em sembla democràtic és que un partit i el seus dirigents no condemnin ni un sol assassinat d'una banda terrorista que masacra el seu propi poble i més concretament els que no pensen com ells. Això és el que a mi no em sembla democràtic. I en canvi, sí m'ho sembla (a tu pot no agradar-te i ho respecto) que els representants dels ciutadans elaborin una llei que no deixi presentar-se a qui no condemna un assassinat d'ETA. El que no es pot es vole parlar amb els altres però amb una pistola damunt la taula o amb l'amenaça que si fo m'agrada, et col.locaré la diana perquè altres facin la feina.
    Salut, llibertat i democràcia!

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.