6.7.06

CAN GUINEU: UNA RESPONSABILITAT ÈTICA I HISTÒRICA.

El passat 27 de juny, el Ple de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia va aprovar per unanimitat una moció amb la que s’instava els propietaris de Can Guineu – Freixenet, Codorníu i Juvé i Camps- a definir el futur de l’històric i cèntric edifici que van adquirir, de manera tant sobtada com inopinada, l’estiu de 1985 i que avui, vint-i-un anys després, presenta un estat absolutament ruïnós que diu francament molt poc a favor dels seus propietaris, sobretot tenint en compte que estem parlant d’un lloc que hauria de ser emblemàtic pel sector, doncs és allà on es reuniren els autoanomenats “Set savis de Grècia” per decidir com havien d’actuar davant la fil·loxera i a on l’any 1898 es va celebrar – al celler concretament- el primer congrés vitícola d’Espanya. Desconec les raons que els van portar a adquirir conjuntament l’esmentada propietat, -i de fet, poc importen ara- però sí que sé que quan ho van fer no només van adquirir un edifici, sinó una responsabilitat social i moral amb el poble de Sant Sadurní d’Anoia, amb la seva història i el que es més important, amb el seu futur.

Es evident que, en el seu dia, amb el naixement i desenvolupament del sector del cava a la vila –i més concretament amb el creixement de les principals empreses- Sant Sadurní d’Anoia va superar una estructura econòmica basada en el sector primari i fruit d’això es va anar configurant, paulatinament, l’actual estructura, basada en l’agroindústria del cava i darrerament en la construcció. Però, quant resistirà aquest model, sobretot si tenim en compte que el cava, com a conseqüència de la mecanització genera molt pocs llocs de treball des de ja fa anys?

Sant Sadurní d’Anoia –sector públic i privat- ha de voler iniciar una nova transformació econòmica de la vila. Hem de voler generar noves dinàmiques econòmiques i socials –també culturals- doncs si no ho fem, altres –ves a saber qui i de quina manera- ho faran per nosaltres. Al meu entendre, el camí és apostar pel desenvolupament del sector terciari –comerç, serveis i turisme- partint del nostre gran potencial, el cava. I vet aquí la importància de Can Guineu, doncs podria ser –ben dissenyat, ben definit, ben executat i ben gestionat- la primera pedra del nou Sant Sadurní d’Anoia. Podria ben bé ser la locomotora de la Capital del Cava del segle XXI. Espero i desitjo que els propietaris de Can Guineu s’adonin que tenen una gran oportunitat de demostrar quanta importància té per a ells la vila –i la gent- on han arrelat els seus negocis. Com espero i desitjo que no caiguin en l’error de voler tancar el tema amb una simple “cessió”, doncs ara, un gest així, lluny de poder-ho considerar com un acte de generositat i altruisme, hom el podria arribar a interpretar com un “traspàs del mort” a l’administració i que aquesta s’espavili. Jo sostinc que a Can Guineu s’ha de fer alguna actuació –público/privada- de prestigi relacionada amb el cava, que esdevingui la punta de llança d’un projecte molt més ampli que ens converteixi, de veritat, en la Capital del Cava. Els propietaris i l’Ajuntament tenim una oportunitat única i, concretament els primers, una responsabilitat ètica i històrica vers el poble de Sant Sadurní d’Anoia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.